Riksteatret: Jeanne d'Arc

Om arrangementet

Hvordan kan en ung jente bli et ikon for en hel verden?

Historien om Jeanne d'Arc har engasjert og fascinert gjennom århundrer. Livet hennes var like dramatisk som det var kort. Bondejenta ble bare 19 år, men rakk å lede soldater i krig, krone en konge og tenne et håp som skulle bli vendepunktet i Frankrikes hundre år lange krig mot England.

I dag, nesten 600 år senere, slåss vidt forskjellige grupper om eierskap til Jeanne. Katolikker, feminister, nasjonalister – alle vil ha henne som sin frontfigur. Hvem var Jeanne d'Arc, og hvor kom motet hennes fra? Hva er det med skjebnen hennes som fortsatt berører oss – lenge etter at ble brent på bålet, og gjort til helgen?

- Jeg er interessert i mennesket Jeanne d'Arc. En så ung kvinne på 1400-tallet som klarer det utroligste. Hva driver en ung jente til å få til alt dette? Hun sto opp mot makthaverne, og det vitner om en person med høy integritet og stor drivkraft. Det er de menneskelige aspektene jeg er interessert i, sier regissør Eline Arbo.

«Strålende teater!»
Dagbladet, 6

«Jeanne d’Arc er både vakker og grusom»
Aftenposten

«Dette er fascinerende intenst, stramt og interessant teater med gode prestasjoner»
Klassekampen

«Jeanne d’Arc er et lite, men hele tiden sterkt skinnende lys (…) Monica Dybwad gjør en kraftprestasjon»
Dagsavisen

Hva er vi villige til å kjempe for i dag?
Før hver forestilling på turné blir det et introduksjonsforedrag i regi av Nobels Fredssenter med tittel «Hva er vi villige til å kjempe for i dag?» Fredssenteret er invitert med på turné i kraft av å være forvalter av noen av vår tids viktigste historier om mennesker som kjemper for noe større enn seg selv. Når og hvor: 45 minutter før i foaje eller tilstøtende rom.

Anbefalt aldergrense 15 år.
Forestillingslengde: 1 time 30 minutter (ingen pause).

Turnépremiere i Svolvær 31. august 2022
På turné med Riksteatret til 50 steder

Med Monica Dybwad, Mats Moe, Eirik Langås Jørgensen, Oscar Jean, Elias Moussaoui Anseth og Gorm Grømer. 

Av Lucas Svensson. Oversatt av Oda Fiskum. Bearbeidet av Eline Arbo. Regissør Eline Arbo. Scenograf Olav Myrtvedt. Kostymedesigner Alva Walderhaug Brosten. Komponist Thijs van Vuure. Lysdesigner Øyvind Wangensteen. Dramaturg Oda Radoor. Produsent Silje Vigerust Vinjar.