Aldersgrenser på kino

Det er kinofilmdistributørene som setter aldersgrensene på kinofilmer i Norge, i henhold til retningslinjer utarbeidet av Medietilsynet.

Aldergrensene deles inn i seks trinn.

a. Tillatt for alle

Filmer som er tillatt for alle skal ha et rolig, lett og hyggelig uttrykk. Det kan være kortvarige "bø-effekter" eller litt spennende elementer i en trygg ramme.

b. Aldersgrense 6 år

En film med 6-årsgrense kan inneholde enkelte mørke, dramatiske eller noe truende scener. Den kan også inneholde korte innslag med kraftige lyd og bildeeffekter.

c. Aldersgrense 9 år

En film med 9-årsgrense kan ha partier med mørk, intens eller utrygg stemning. Dette kan for eksempel være noe dramatiske bilder av ulykker eller barn som har det vanskelig (inkludert mobbing). Kortvarige og lite nærgående voldsinnslag kan også få 9-årsgrense.

d. Aldersgrense 12 år

I filmer med 12-årsgrense kan det være gjennomgående mørk stemning - og mye frykt både i karakterer, scener og musikk. Det kan også forekomme kortvarige skrekkeffekter og lite nærgående skildringer av seksualitet.

e. Aldersgrense 15 år

En film med 15-årsgrense kan ha angstskapende stemning, og inneholde realistiske innslag av katastrofer, krig, omsorgssvikt eller overgrep. Skrekkfilmer, filmer med drap eller detaljerte seksuelle skildringer får normalt 15-årsgrense.

f. Aldersgrense 18 år

En film med 18-årsgrense kan ha særlig angstskapende stemning, og inneholde store mengder brutale og detaljerte voldshandlinger, særlig i kombinasjon med et angstskapende uttrykk. Skildringer av grov seksualisert vold gir normalt også 18-årsgrense. Filmer som kinofilmdistributørene ikke har vurdert må vises med en 18-årsgrense på kino.

Ønsker du å være ledsager for barn som er yngre enn filmens aldersgrense?

Ledsagerregelen gir foreldre/foresatte eller andre i foresattes sted mulighet til å overprøve aldersgrensene innenfor gitte grenser. Ledsageren må være myndig, altså 18 år eller eldre, og som ledsager i foresattes sted kreves det at du opptrer på vegne av foreldrene/foresatte.

For aldersgrensene 9, 12 og 15 kan ledsageren ta med barn som er inntil tre år yngre. Alle barn kan gå på film med 6-årsgrense i følge med ledsager. 18-årsgrensen er absolutt. Det vil si at alle må ha fylt 18 år for å kunne se filmen.

Husk at barn og unge er ulike. Derfor skal du ta hensyn til barnets modenhet og tålegrense når du velger å ta med deg noen som er yngre enn aldersgrensen. 

Har du kjøpt billett til en film som du ikke er gammel nok til å se?

Les om regler og fremgangsmåte for bytte av kinobilletter på informasjonssiden for billetter. Kjøpte billetter refunderes ikke.

 

Dersom du mener filmen har feil aldersgrense og ønsker å gi tilbakemelding om det, kan du sende en e-post til Norske filmdistributørers forening